Osobine i vještine uspješnih lidera

U današnjem poslovnom svijetu da bi uspjeo kao lider moraš da imaš razvijene određene sposobnosti i vještine. Lider nije samo osoba koja upravlja preduzećem, nego i timom, lider je doktor koji vodi operaciju, inženjer koji vrši izgradnju zgrade, i političar koji vodi sve nas.

Ono što jednog lidera izdvaja od drugog jesu njegove vještine i sposobnost rada na sebi kako bi uvijek bio bolji. U ovom članku ćemo dati osvrt na najvažnije osobine i vještine koje jedan uspješan lider treba da ima.

  • Suočava se sa činjenicama bez obzira koliko su one surove  

Loše vijesti su svakodnevnica u poslovnom svijetu. Uspješni lideri su oni koji neće čekati na to lošu vijest da se desi, nego će tragati za njom, odnosno za njenim uzorkom kako bi izvršio preventivne mjere i izbjegao moguće posljedice. Uspješni lideri neće “upucati donosioca loše vijesti” – čak šta više, oni zaposlenici i osobe koje su uputile i istakle mogućnost pojave problema mogu steći naklonost lidera, jer suočavanjem sa problem u ranoj fazi može se brže doći do rješenja u odnosu na konkurenciju.

  • Shvataju predanost ozbiljno

Lideri žele da su obaviješteni o obavljanju poslovnih zadataka bilo da se to radi u toku sedmičnog sastanka ili dnevnog izvještaja. Oni ozbiljno shvataju kako svoju predanost poslu tako i predanost drugih zaposlenika. Ako cilj nije ostvaren, neće tražiti krivca nego će pitati šta se treba učiniti kako bi se problem riješio i cilj ostvario.

  • Uvijek traži svijetle tačke

Uspješni lideri ne traže samo loše vijesti nego i dobre vijesti, i pobjednike. Dobar lider zna prepoznati ambicioznu osobu predanom svom poslu kojem će dati više ovlasti i postaviti ih na određene funkcije u preduzeću. Zajedno sa njima, on će prepoznati koje su to pobjede ostvarene i kako ih iskoristiti u budućnosti kako bi se ostvario još veći uspjeh.

  • Razvija i postavlja pobjedničke poteze

Ne mora značiti da je svaka ideja dobra ideja. Uspješan lider zna prepoznati dobru ideju, dobru strategiju ali i vrijeme kada će tu ideju primjeniti odnosno sprovesti. Previše ideja i strategija u isto vrijeme oduzima fokus i stvara trošak, a nije nužno da će i biti uspješna. Dobar lider je spraman preuzeti rizik i zna kada djelovati kako bi ostvario veće pobjedu znajući da će time “izgubiti manje pobjede”.

  • Dobra komunikacija i vođenje sastanka

Uspješan lider zna kako da komunicira sa svojim zaposlenicima, zna im prenijeti šta želi, koje su to njegove vizije i šta očekuje od njih da se obavi. Svjestan je da njegovi zaposlenici i saradnici nemaju mogućnost čitanja misli i da im mora pravilno prenijeti šta od njih očekuje. Uspješan lider zna kako da rukovodi sastankom, i neće dopustiti da sastanak izgubi svoj tok i ne ostvari zacrtane ciljeve sastanka.

  • Zna kako biti jak ali ne i neljubazan

Veoma je važno za svakog lidera da postane moćan, uspješan vođa sa širokim spektrom znanja i mogućnosti. Neki od lidera smatraju da biti neljubazan znači da je i dobar lider. Onaj lider koji zna da to nije dobra osobina, a kamoli vještina je uspješan lider.

  • Zna kako da bude ljubazan ali ne i slab

Ne smijemo zamijeniti ljubaznost sa slabošću, jer ljubaznost nije slabost nego jedna vrsta snage uspješnog lidera. Dobar lider je onaj koji zna biti ljubazan, zna ljubazno reći istinu svojim zaposlenicima a da to ne zvuči bezobrazno, ali i zna odrediti granice te ljubaznosti.

  • Zna biti odvažan ali ne i “zlostavljač”

Treba odvažnosti da se od svakog radnog dana napravi uspješan dan. Da bi stvorio utjecaj na zaposlenike, uspješan lider treba da ih predvodi, da ide ispred grupe ljudi, da primi prvi udarac, izazove prve pobjede i prvi riješi probleme. Uspješan lider nije onaj koji će “gaziti preko ljudi da bi ostvario cilj” nego je dovoljno odvažan da sam ide u akciju i predvodi grupu ljudi.  

  • Zna da bude ponizan ali ne i stidan

Uspješan lider zna da neće uspjeti ako je stidan, ali znaju da ako su ponizni i smireni, i mogu priznati svoje greške i mane, samo mogu dobiti u životu. Poniznost nije slabost, to je vrlina, a vještina je tu poniznost i smirenost iskoristiti na najbolji način i u pravo vrijeme.

  • Zna da bude ponosan ali ne i arogantan

Potrebno je biti ponosan kako bi se izgradile i ostvarile ambicije. Potreban je ponos da bi se uspjelo u društvo, da bi se ostvarili kako poslovni ciljevi tako i privatni ciljevi. Znanje i ponos idu zajedno, ali neznanje i ponos ne. To već prelazi u arogantnost, a arogancija nije dobra vještina uspješnog lidera.

Život je jedinstven. Svaki lider je jedinstven. One osobine i vještine koje čine uspješne jednog lidera ne mora značiti da to važi i za drugog lidera. Bitno je pronaći onaj sklop osobina i vještina koje nas čine posebnim i iskoristiti ih na najbolji mogući način. Kako se bliže ovogodišnji izbori, mislimo da svi mi trebamo imati u vidu navedene osobine i vještine kada budemo birali za koga ćemo glasati i ko će biti oni koji će  nas voditi u naredne 4 godine

Možda Vam se još svidi....

Popularne objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *