Koje su najčešće greške koje pravite pri kreiranju vašeg CV-a?

U potražnji ste za poslom i kreirate svoj CV? Kada ga pogledate, mislite da je to to, i da ćete snjim privući pažnju poslodavce. Ali, kada dajete posljednu notu konačnom izgledu CV-a, pobrinite se da ne uključuje bilo koju od sljedećih grešaka, koje poslodavci mogu smatrati dosadnim.

Ovo su sedam najneugodnijih grešaka koje ljudi prave na svojem CV-u:

Neurednost
Najveća greška koju poslodavcima najčešće upadne u oko jeste neurednost. Podaci su razbacani po dokumentu, ne postoji hronološki red, font koji je korišten je neprofesionalan i prevelik. Zato nikada ne radite CV na brzinu, budite svjesni da mu morate posvetiti vremena. Koristite standardne fontove poput Times New Roman veličine 12, izravnajte tekst, pravite odlomke, koristite hronološki red i naznačite vremenske intervale.

Dužina CV-a

Kada pišete svoj CV, nemojte koristiti preduge odlomke i previše opisa vaših radnih mjesta i zadataka koje ste obavljali. Tekst je dosadan i nezanimljiv kad je pretrpan suvišnim informacijama. Bolje je napisati samo nekoliko redaka sa istaknutim dostignućima i brendiranom linijom oznaka.

Navesti očigledno

Prestanite pisati očigledne stvari! Na primjer, nema potrebe da pišete “mobilni telefon”, “kućni telefon” ili “e-pošta” ispred brojeva telefona ili adrese e-pošte.

Ta zloglasna linija referenci

Nemojte trošiti prostor na svom CV-u navodeći “Reference dostupne na zahtjev”. “Poslodavci znaju kako da traže reference. Uštedite prostor i brendirajte sebe nekom ličnom izjavom ili dodajte URL za vaš LinkedIn profil (ne Facebook ili Instagram).

Izbjegavajte riječi “Odgovoran/na za

Morate da shvatite da započinjanje rečenice sa ‘odgovoran/na za’ govori poslodavcu šta se od vas očekivalo na radnom mjestu, ali ne navodi da li ste zaista izvršavali sve te funkcije. Ne budite lijeni: uzmite još nekoliko minuta da objasnite šta ste postigli na nekom radnom mjestu, a ne ono što se od vas očekivalo.”

Previše žargonskih riječi

Korištenje žargona u CV-u kao što je “timski igrač”, “kreativno razmišljanje” i “izuzetni komunikator” su “osnovna očekivanja na današnjem tržištu rada. Osoba koja uistinu rješava probleme i radi u timu, prenijet će tu činjenicu jezgrovito i kreativno u svoj CV kroz kombinaciju nekoliko riječi i slika.

Biti previše formalan

Pretjerano formalni CV je dosadan zato što niste dovoljno uključeni i ne dopuštate poslodavcu da stekne dobar osjećaj za vašu ličnost. Iskažite određenu kreativnost, opišite svoju ličnost i govorite istinu.

Možda Vam se još svidi....

Popularne objave