Kako napisati dobar i potpun CV

Svi mi smo morali proći kroz fazu traženja prvog zaposlenja i slanja prve aplikacije za posao. Bilo da posjećujemo određene portale za traženja posla na interentu i pratimo konkurse, ili samoincijativno šaljemo prijave za posao, bitno je da su naš CV i molba za posao kvalitetno urađeni.

Prilikom izrade CV, bitno je koristiti već postojeće obrazce za pisanje CV (poput Europass obrasca ili obrasca koji je definisao sam poslodavac), a ne izmišljati nove obrasce ili unositi podatke na prazan list bez ikakvog reda. Svaki CV započnite sa svojim ličnim podacima poput imena i prezimena, godine rođenja, adrese stanovanja i kontakt podataka.             

U oblast Radno iskustvo ćete početi sa posljednim radnim iskustvom krećući se prema prvom radnom iskustvu. Navedite tačnu poziciju na kojoj radite (ili ste radili), naziv poslodavca i njegovo sjedište, radne obaveze te vremenski period u kojem ste radili na određenoj radnoj poziciji. Npr:

 Period                                      Radno iskustvo

10.2015.- danas                     Rukovodilac prodaje

                                                  Firma XYZ

                                                  Upravljanje sektorom prodaje i distribucije proizvoda, obilazak ključnih kupaca,   promocija proizvoda….

 
 09.2012-09.2015.                   Komercijalista

                                                   Firma XYZ, adresa xxxx

                                                  Obilazak kupaca, primanje narudžbi, promocija proizvoda,…

U oblast Obrazovanje obavezno unesite podatke počevši od posljednjeg stepena obrazovanja krećući se prema prvom obrazovanju (npr magistarski studij-diplomski studij-srednje obrazovanje) navodeći naziv obrazovne isntitucije i stečeno zvanje. Ne zaboravite unijeti period u kojem ste određeni stepen obrazovanja počeli i završili. Npr:

 
Period                                      Obrazovanje 

10.2008-07.2012.                  Ekonomski Fakultet Sarajevo

 09.2004-09.2008.                 Srednja ekonomska škola Sarajevo

U oblast osobne vještine unosite podatke o 5 osnovnih vještina koje svaki poslodavac traži. To su:

  • Poznavanje stranih jezika (vršite samoocjenivanje Vašeg znanja, te ukoliko stavite podatak da samostalni ili iskusni korisnik nekog jezika, stavite potvrdu o poznavanju stranog jezika kao prilog Vaše prijave ukoliku istu posjedujete),
  • komunikacijske vještine ( navedite da li posjedujete koumikacijske vještine i kako ste ih usavršili),
  • organizacijske vještine (odnose se na organizovanje radnih zadataka i upravljanje ljudima i poslovnim funkcijama, te ukoliko iste posjedujete navedite gdje ste ih stekli),
  • poslovne vještine (analitičnost, rad u stresnim i kriznim situacijama, prezentacijske vještine…), te
  • digitalna kompetencija (vršite samoocjenivanje Vašeg znanja, te ukoliko stavite podatak da samostalni ili iskusni korisnik, stavite potvrdu o poznavanju stranog jezika kao prilog Vaše prijave ukoliko istu posjedujete).

Obavezno navedite da li posjedujete vozačku dozvolu, te ostale podatke o Vama koje niste prethodno naveli, a koji mogu biti bitni za poslodavca, kao što su završena dodatna školovanja, seminari ili obuke, posjedovanje određenih certifikata, Vaši uspjesi kojima se ponosite te reference ukoliko ih imate.

Na kraju samog CV obavezno navedite koji su to prilozi koje dostavljate uz svoj CV.  Poželjno je da na CV stavite i svoju slike, ali vodite računa o izboru. Nemojte stavljati tzv selfie slike, slike iz “ptičije” perspektive, slike u tamnim prostorijama ili izazovne slike.

Prilikom slanja Vaše prijave za posao, dobro pročitajte koji je to uslove postavio poslodavac i koje dokumente traži, te mu obavezno dostavite sve potrebne dokaze o tome da ispunjavate tražene uslove. Svaka prijava za posao (molba za posao) treba da ukratko sadrži informaciju za koje radno mjesto aplicirate, podatke o Vama, Vašem radnom iskustvu te zašto aplicirate na oglas za posao i zašto bi poslodavac baš Vas izabrao.

Zapamtite, kada poslodavacu pošaljete potupunu prijavu za posao koja sadrži molbu za posao, CV i dokaze o ispunjavanju uslova, imate veće šanse za poziv na intervju. O samom intervju smo ranije pisali te se možete posjetiti ovdje

Na ovoj web stranici možete naći obarazac Europass CV-a. 

Nemojte dozvoliti sebi da zbog loše urađenog CV-a i nepotupne prijave za posao izgubite priliku za potencijalnim zapošljavanjem. 

Sretno!

Možda Vam se još svidi....

Popularne objave