Intervju za posao – kako se prezentovati?!

Svako od nas se suočio sa intervjuom za posao ili treba da se suoči. Svaki intervju je zaseban za sebe i nosi dozu treme ili rizika, sa kojim se pojedinac nosi zasebno.

Neko će intervjuu pristupiti olahko i neće mu pristupiti ozbiljno jer na početku intervjua postavlja stav da neće bit primljen i ponaša se previše opušteno. Drugi će sve to ipak shvatiti previše ozbiljno, počinje ih hvatati trema i na sam intervju dolaze sa stavom „šta ako me ne prime, šta ako nisam dovoljno dobar“ čime umanjuje svoju dozu samopouzdanja i ne uspijevaju predstaviti svoje najbolje strane. 

Bez obzira o kojem se poslu radi, poslodavac će posmatrati kako se ponašate, kako govorite i šta govorite, te kako se predstavljate (izgled i stav). U skladu stim, dajemo Vam upute kako da se na najbolji način predstavite svom potencijalnom poslodavcu.

Izgled – prvo što na nama poslodavac prvo primjeti jeste kako smo se obukli. Za muškarce se preopručuje da se obuče elegantno (odijelo) ili sportska elegancija u zavisnosti od posla za koji se prijavljuje. Ne preporučuje se oblačenje patika, majica ili košulja sa natpisima, kao i nošenje odjeće bez rukava, hlača koje su izderane, nošenje kačketa ili šešira. Potrebno je da je odjeća čista i ispeglana i neutralnih boja (plava, siva, crna, bijela, smeđa boja).

Žene ne treba da nose suknje koje su više od 5 cm iznad koljena, dekoltiranu odjeću, košulje ili majice sa natpisima, odjeću bez rukava, cipele otvorenih prstiju ili sandale kao i patike. Potrebno je da koriste minimalnu količinu šminke i parfema.

Ponašanje – Najvažniji aspekt intervjua jeste kako ćete se ponašati. Potrebno je prvenstveno da dođete prije zakazanog vremena. Prilikom ulaska u prostoriju potrebno je da pozdravite sve prisutne ponaosob rukovanjem ili pozdravom koji odgovara dijelu dana u kojem se provodi intervju. Kada sjednete, ispravite leđa i nemojte noge prekrižiti, nego ih skupite i držite jednu pored druge. Tokom cijelog intervjua održavajte kontakt očima sa osobom ili osobama koje vode intervju. Stvari koje nosite sa sobom držite na krilu, na stolici pored ili na Vašem stolu. Aktovku stavite pored nogu, a sve elektroničke uređaje ugasite ili stavite na tiho podešavanje (bez vibracije).

Vaš glas ne smije da drhti ili odaje znake nervoze, ne mucajte i ne koristite riječi „umm“, „ovaj“, „ja mislim“. Prije samog intervjua kod kuće možete pripremati ton svog govora i izgovore. Na sva pitanja odgovarajte u 2-3 rečenice, budite iskreni i konkretni. Kada predstavljate sebe i svoje kvalifikacije možete biti opširniji, ali i tada budite direktni. Po potrebi predajte svoj rezime (CV). Svi Vaši odgovori treba da budu konkretni i jasni, držite pozitivan stav i gestikulirajte rukama po potrebi.

Neka od škakljivijih pitanja uvijek su pitanja koja se odnose na isticanje vaših prednosti i nedostataka, te koju visinu primanja koje očekujete. Kada govorite o svojim prednostima i nedostatcima, koristite istu količinu vremena i riječi, te pokušajte ih predstaviti kroz određeni primjer. Što se tiče zarada, pokušajte se prije intervjua raspitati kakva su primanja u kompaniji, koja su prosječna primanja na radnom mjestu za koji ste se prijavili u Vašem okruženju, ali i cijenite svoje znanje i iskustvo koje imate i ocijenite ga onoliko koliko mislite da vrijedite, i ne bježite od odgovora na ta pitanja. Ukoliko vas ispitivač upita da li Vi imate kakva pitanja za njih, pazite da postavite inteligentna pitanja kao koja se odnose na konkretno radno mjesto, obaveze koje se očekuju od Vas na radnom mjestu i koji su uslovi, ukoliko isto nije ranije istaknuto. Ukoliko jeste, onda izbjegavajte da postavljate pitanja koja mogu iritirati poslodavca.

Na kraju intervjua, zahvalite se pruženoj prilici i zamolite da Vas poslodavac bez obzira na ishod obavijesti o rezultatima ukoliko Vam isti nisu rečeni odmah, rukujte se sa poslodavcem, i izađite u odgovarajući pozdrav sa ispravljenim leđima i laganim korakom, bez žurbe.

Praćenjem svega navedenog, imate veće šanse u odnosu na druge kandidate koji mogu da imaju i bolje iskustvo od Vas, ali ga ne uspijevaju prezentovati na pravi način. Na kraju, da biste došli do samog poziva na intervju, potrebno je da na aplikaciju za posao pošaljete dobro pripremljen CV odnosno biografiju. Ukoliko imate poteškoća i ne znate kako pripremiti dobar CV, kontaktirajte nas, tu smo da Vam pomognemo.

P.S. Tokom intervju, nemojte ulaziti u dijaloge koji su nevezani za konkretno radno mjesto, može biti test Vašeg karaktera, i u svakom trenutku pokažite ša očekujete od poslodavca i šta mu možete ponuditi.

Možda Vam se još svidi....

Popularne objave